Sinoda

V časopisu Družina je bil 19. septembra 2021 objavljen članek “Začenja se sinodalna pot”. V njem je na kratko predstavljena škofovska sinoda, ki se bo začela oktobra letos, zaključila pa se bo oktobra 2023 s škofovskim zborom v Rimu.

Pripravljalni dokument sinode vabi prav vsakogar k poslušanju, dialogu in skupnemu razločevanju. Posebej je izpostavljena pomembnost vključitve izključenih in odrinjenih. Odločitev za takšno “skupno potovanje” je preroško znamenje človeški družini, da se poenoti pri iskanju skupnega dobrega. Več za uvod.

Glavna dokumenta sinode sta Pripravljalni dokument in Vademekum, ki prvega dopolnjuje. Objavljamo pa tudi kratek povzetek dokumentov

Vsako zasedanje na drugem vatikanskem koncilu se je začelo z molitvijo Adsumus Sancte Spiritus. Prve besede v latinskem originalu pomenijo »Pred teboj smo, Sveti Duh«. To molitev so skozi stoletja uporabljali na koncilih, sinodah in drugih zborovanjih Cerkve, njeno avtorstvo pa pripisujejo sv. Izidorju Seviljskemu (ok. 560–4. april 636). Ko vstopamo v sinodalni proces, s to molitvijo kličemo Svetega Duha, naj dela v nas, da bomo mogli biti občestvo in ljudstvo milosti. Za sinodalni proces od 2021 do 2023 je predlagana poenostavljena oblika molitve.

Na spletni strani smo zbrali tudi dodatna gradiva in aktualne članke, posebno pozornost pa namenjamo Sinodi v SKŽ.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja