MOLITI S SVETIM PISMOM

Bistveni deli molitve po Ignaciju Lojolskem

RAZLIČNI NAČINI, KAKO MOLITI S SVETIM PISMOM

PRIPRAVA

Pripravim se na srečanje z Gospodom

  • Ko se približujem kraju molitve, se spomnim, da bom z Gospodom preživel trenutke bližine.
  • Poiščem si kraj in držo, ki mi pomagata, da sem bolj zbran.
  • Poskrbim za tišino, ugasnem mobitel, diham počasi: celo moje telo se umirja.
  • Zavedam se, da vstopam v Gospodovo navzočnost. Gledam ga, kakor on gleda mene.
  • Po znamenju križa prosim Svetega Duha, da me podpre pri poslušanju Gospoda v času molitve.

Naj mi vse, kar se bo zgodilo, pomaga najti Jezusa Kristusa, da bi ga bolje poznal, bolj ljubil in hodil za njim.

MOLITEV S PSALMI

PROŠNJA. Gospoda prosim, da bi isti Duh, ki je navdihoval psalme, navdihnil tudi mene in mojo molitev, da bi razumel, okušal in slavil.

BRANJE. Na glas preberem psalm, ki sem ga izbral, in pustim, da odmeva v meni. V tišini ga ponovno preberem in sem pozoren na besede, ob katerih zazvenijo globine mojega srca.

OKUŠANJE. Psalm ponovim vrstico za vrstico. Vrstice lahko preprosto ponavljam, da se vtisnejo v moje srce in spomin. Ali pa se ustavim ob podobah in jih okušam s svojo domišljijo.

SPOMINJANJE. V spomin si prikličem življenjske okoliščine ali duhovne izkušnje, ki se prebudijo ob podobah in besedah psalma. In gledam, kako Gospod uresničuje svojo Besedo.

POGOVOR. Končam z besedami iz psalma (ali drugimi besedami), s katerimi slavim, se zahvaljujem, prosim …

KONTEMPACIJA

BRATI. Izberem svetopisemsko pripoved, prizor iz ene od svetopisemskih knjig, in ga pozorno preberem, tudi večkrat, če je to potrebno.

OGLEDATI SI. Vstopim v odnos z vsako od oseb iz svetopisemskega odlomka, si jih predstavljam in ogledam, kakor če bi bil prisoten v prizoru. Ko sem si ga ogledal, pomislim nase ter iz tega dobim kako korist.

SLIŠATI. Slišim osebe, ki govorijo, in poslušam, kaj pravijo, kakor če bi se pogovarjale z mano. Potem ko sem poslušal, razmislim, da bi se mi kaj razjasnilo.

GLEDATI. Gledam, kaj delajo osebe, in sem posebej pozoren na njihova dejanja. Gledam, ne da bi hitel. Nato zase poiščem kakšno spoznanje.

POGOVARJATI SE. Ko sem tako kontempliral svetopisemski prizor, zaključim molitev s pogovorom z Jezusom, »kakor prijatelj govori s prijateljem, ali služabnik s svojim gospodarjem«.

LECTIO DIVINA

PROŠNJA. Gospoda prosim, da bi mi dal luči, da bi gledal svet in samega sebe preko tega, kar bom meditiral.

BRANJE. Izberem evangeljski odlomek ali katerikoli drug odlomek iz Svetega pisma, ki mi pomaga verovati, bolj spoznavati Gospoda in živeti po njegovem vzoru. Odlomek preberem počasi in večkrat.

SPOMINJANJE. Spomnim se, kdo je tako govoril, v kakšnih okoliščinah in komu. Pozoren sem na to, kaj mi te besede razodevajo o Bogu, in na način, kako odmevajo v meni.

RAZUMEVANJE. Razmislim o pomenu besed in vplivih, ki bi jih lahko imele na moje življenje.

VOLJA. Naravnam se tako,  da se vse moje bitje navduši za Jezusov način življenja. Vse v življenju zastavim, da bi preobrazil način hotenja, mišljenja in delovanja.

MOLITI Z DIHANJEM

PROSITI. Gospoda prosim, da mi pomaga, da bi bili vsi moji nameni, dejanja, notranje življenje … usklajeni z njegovo voljo.

IZBRATI. Izberem preprosto in dobro znano molitev (Očenaš, Zdrava Marija, skavtska molitev …) ali litanije, ki jih znam na pamet (kot na primer vseh svetnikov).

Z DIHOM. O vsakem vdihu in izdihu izrečem besedo molitve, ki sem jo izbral. Ne vsiljujem ritma, ampak skušam obdržati naravno hitrost svojega diha. Molitev izrečem besedo za besedo.

S PONAVLJANJEM. Večkrat lahko ponovim isto besedo in nato preidem na naslednjo. Tako pustim vsaki besedi, da razodene ves svoj pomen, me spomni na neko osebo ali situacijo, me opozori na neko področje mojega življenja, ki ga moram spremeniti …

POGOVARJATI SE. Za zaključek se obrnem na Gospoda »kakor prijatelj govori s prijateljem, ali služabnik s svojim gospodarjem«.

Print Friendly, PDF & Email