Kako sprejeti dobro odločitev?

Bistveni deli molitve po Ignaciju Lojolskem

KAKO SPREJETI DOBRO ODLOČITEV

ZAUPANJE. V sebi nosimo »GPS milosti«, ki nas vodi pri sprejemanju odločitev.  V našo korist je, da ga poslušamo in mu zaupamo, kajti to je prisotnost Svetega Duha, poslanega od Boga Očeta, ki dela v nas. Nič ni bolj zaupanja vrednega od tega GPSa. Zbuja našo svobodo, da ne sledimo slepo temu, kar bi drugi rekli, naj storimo ali ne storimo. Vodi nas h globokemu notranjemu miru, k boljšemu vzpostavljanju  stikov z drugimi in k odkrivanju, kako lahko samo mi prispevamo k svetu na način, ki ustreza naši poklicanosti.

Zaupaj: Bog je tu.

Ponavadi odločitve ne padejo z neba, a lahko računaš na Boga, da te bo notranje vodil.

ODLOČITEV. Pogosto sprejemamo odločitve, da bi ugajali drugim ali se izognili neodobravanju ali imeli uspeh v očeh sveta. Bolj pristen pristop je v tem, da se vprašamo: Ali me ta odločitev resnično zadovoljuje? Ali je res dobra zame in za druge? Ali se ujema z mojimi najpomembnejšimi vrednotami? Dobro je, da se spomnimo, da ne moremo imeti vsega ves čas! Reči da eni stvari pomeni reči ne drugi. To je brez dvoma težko, a z našim da pustimo življenju, da se bolj razvija v nas.

Sprejmi odločitev, ki bo »tvoja« odločitev.

Nesprejemanje odločitve je tudi odločitev. Ostati neodločen požira tvojo energijo.

ČUTENJE. Včasih se pustimo voditi navdušenju … a se nato ustrašimo izziva, ki ga predstavlja. Slab občutek lahko namiguje, naj si izberemo drugo pot, in naš razum lahko izrazi resne dvome glede ene ali druge odločitve. Skratka, vse to  nas včasih lahko zmede. Kaj storiti? Ostati potrpežljivi in dovoliti notranjim vzgibom, čustvom in mislim, da se prečiščujejo tako dolgo, da se mir povrne. Ko je odločitev v soglasju z najglobljim v našem srcu, čutimo, da je »dobro zame«. Polni smo poguma in energije. Najdemo mir, in to trajen mir.

Poslušaj in poišči harmonijo med glavo in srcem.

Katera možnost odzvanja globlje v tvojem srcu – tudi če je zate izziv?

NASVETI. Ni nam všeč, da nam nekdo drug reče, kaj je treba storiti. A v nas je močna potreba, da poslušamo osebe, ki nas dobro poznajo, ki za nas želijo le najboljše, ali imajo znanje ali izkušnje, ki jih nam primanjkuje. Take osebe nam lahko pomagajo odkriti in razjasniti, kaj si resnično želimo, ali je naše razmišljanje razumno, in ali se izbira, ki jo nameravamo storiti, ujema z našimi najosnovnejšimi prepričanji. Pogosto te osebe lahko pokažejo možnosti, na katere nismo še nikoli pomislili, in jih lahko raziščemo.

Poišči nekaj dobrih nasvetov.

Tvoje motivacije bodo postale jasnejše, ko boš o njih z nekom govoril. Zaupno deliti vedno pripomore k rasti.

IZBIRE. Kadar se moramo odločiti, je dobro imeti realno izbiro; izbiro med dvema možnostima, ki sta v osnovi obe dobri. Ko ju med sabo primerjamo, se lahko vprašamo: Ob kateri odločitvi sem mirnejši? Katero si želim najgloblje v sebi? Pri kateri odločitvi pridejo bolj do izraza moji talenti? Katera odločitev je bolj razumna? S katero odločitvijo bom bolje služil drugim?

Zamisli si več možnosti.

Da bi si omogočil prvo izbiro, sta potrebni vsaj dve verjetni rešitvi, sicer gre za goljufanje.

PREGLED DNEVA. Da bi se dobro odločil, je potrebno biti pozoren na to, kaj živimo v svetu in z Bogom. Zato jezuiti priporočajo kratko molitev vsak večer. Kratki zapisi o tem prav tako lahko pomagajo.

  • Poišči miren kraj in držo, ki ti pomaga, da si zbran in v molitvi 15 minut.
  • Sprehodi se z Bogom čez dan. Želi si, da bi imel življenje, ki je izvir veselja.
  • Bogu povej, za kaj si mu hvaležen: neko srečanje, izrečena ali slišana beseda.
  • Z Njim poglej tudi, kar je bilo težko in je povzročilo rane, obžalovanje, sram …
  • Na temelju teh izkušenj deli z Gospodom svoje načrte, želje in upanja za jutrišnji dan.

15 najpomembnejših minut tvojega dneva.

VPETOST. Odločitev ne sprejemamo v praznem prostoru. Vkoreninjeni smo v prostor – čas,  kulturo in določeno versko tradicijo. Naše odločitve ne zadevajo vedno le nas samih, upoštevati je treba tudi trenutek in določeno mesto, kjer živimo. Prav tako pa tudi konkretne potrebe v naši situaciji. Lahko si postavimo naslednja vprašanja: Katere potrebe opažam v svetu in okoli sebe? Kako lahko nanje najbolje odgovorim? In ko bom star, kaj bi si želel, da bi naredil iz svojega življenja?

Poglej, kakšni so izzivi sveta.

Kje si potreben? Kje lahko najbolje pomagaš drugim? Kje bi bila tvoja pomoč dobrodošla?

Ignacij je z desetimi prijatelji dolgo časa razločeval, preden je l. 1540 ustanovil Družbo Jezusovo.

TALENTI. Sprejemanje odločitev predpostavlja, da dobro poznamo sami sebe. Ta proces traja vse življenje, a nekatera vprašanja pomagajo:

  • Katere talente imam?
  • Kaj so moje močne in šibke točke?
  • Kaj imam v sebi, kar lahko naredi svet boljši?

Vprašati druge, kaj so darovi (ali šibkosti), ki jih vidijo v meni, tudi pomaga. Ali se strinjajo s tem, kar vidim sam pri sebi? Ali vidijo poteze moje osebnosti, ki jih sam nisem opazil? Nikoli se ne nehamo učiti o samih sebi.

Nauči se prepoznati svoje darove in sposobnosti.

Kaj znaš delati? Kar rad delaš? Katere so dobre lastnosti, ki jih drugi vidijo pri tebi?

SANJE. Naše sanje so zakopane v globinah našega bitja, a so del nas. So odsev naših upov zase in za svet. Odkrivajo nam naše najbolj osebne želje.  Lahko so navdahnjene od Boga in če jih vzamemo za vodilo, lahko postanemo z Bogom so-ustvarjalci svojih odločitev. Da bi vedel, katere so tvoje sanje, se vprašaj, kaj te resnično navdušuje. Ne odgovori prehitro na to vprašanje, sicer bo tvoj odgovor površen. Posveti veliko časa temu vprašanju, premišljuj ga, meditiraj … Vprašanju dovoli, da se vedno bolj poglablja, vse do …

Vzemi si čas za opazovanje sanj in želja.

Bog ti govori preko sanj in želja. Imej pogum, da jim slediš: pokazale ti bodo pot.

Ob večerih, v Rimu, se je sveti Ignacij rad povzpel na teraso hiše in opazoval zvezde.

ZADNJI NASVET?

Vedno in brez prestanka se moramo vračati k devetim točkam, predstavljenim v tej zgibanki, dokler nas ne prežamejo in postanejo naše. Nobena točka ne zdrži sama: vsaka je povezana z ostalimi.

Seveda pa ne gre za čudežen recept. »Finte« ne obstajajo, kajti sprejemanje odločitev je umetnost.

Vse se začenja in počiva v zaupanju, ki ga naklanjamo Gospodu. Brez molitve, časa za meditacijo, ko z Njim govorimo o izbirah, ki jih želimo sprejeti po Duhu, se ne moremo odločiti glede ničesar duhovnega.

Pripravila jezuitska družina za nove poklice

Print Friendly, PDF & Email