Duhovnost

Člani SKŽ se naslanjamo na ignacijansko duhovnost, ki skozi zgodovino pomaga duhovnikom, redovnikom in laikom. Temelji na duhovnem izkustvu sv. Ignacija Lojolskega, ki je v 16. stoletju izbojeval duhovni boj za življenje v sodelovanju z Božjo ljubeznijo in svojo metodo povzel v knjižici Duhovnih vaj. Je duhovnost za vsakdanje življenje. Izvira iz prepričanja, da je osebni Bog dejavno navzoč v svetu in vsak trenutek našega življenja osebno skrbi za nas. Je pot za globljo molitev, dobre odločitve, ki jih vodi razločevanje, in za dejavno življenje v služenju bližnjim. Bog je tisti, ki osebno računa name in me nenehno vabi, da postajam njegov sogovornik in odgovoren sodelavec pri tem, kar dela zame in za vsakega človeka. Poleg evharistije in osebne molitve je značilno orodje za ignacijansko duhovnost eksamen, ali ljubeč pogled na Božje delovanje v dnevu in na moje sodelovanje z njim. Ignacijanska duhovnost je ena najbolj vplivnih in vseobsegajočih duhovnih pogledov našega časa, ki je sad bogate zgodovine.  Več

Vsi duhovni učitelji so si edini: Bogu se ne moremo približati zgolj s pojmi, z razumom in voljo, ampak kleče, ponižno in z iskrenim iskanjem in sprejemanjem. Le preko osebnega  izkustva zastonjske ljubezni, obdarovanosti in milosti. In prav v to globoko duhovno izkustvo nas morejo popeljati duhovne vaje. Omogočajo namreč čas in prostor, da se nas more sam Bog dotakniti od znotraj, da začne on sam znotraj našega duha v srcu osebno razodevati svojo nedosegljivo veličino, ljubečo bližino, nedoumljivo resničnost. Da nas od znotraj zajame njegov Duh, nas tolaži, očiščuje in preoblikuje.

Duhovne vaje so eden od temeljev naše duhovnosti. Člani se v času DV (duhovnih vaj) učimo biti z Gospodom (biti v tišini, kjer lažje slišiš Gospodov glas, mu prisluhniti in odgovoriti na njegov klic Ljubezni). Učimo se razlikovati različne duhove, ki nas nagovarjajo (ni vsak glas Gospodov Glas) in se učimo slediti Njemu, ki je Ljubezen in želi, da smo tudi mi eno z njim v Ljubezni.

Delno prirejeno po spletni strani Ignacijevega doma duhovnosti in Ivan Platovnjak, »Kdor je to doživel, se bo vedno vračal k Izviru«, Družina 19. 2. 2012, Št. 8, letnik 2012.

Print Friendly, PDF & Email