Začenja se sinodalna pot

V časopisu Družina je bil 19. septembra 2021 objavljen članek “Začenja se sinodalna pot”. V njem je na kratko predstavljena škofovska sinoda, ki se bo začela oktobra letos, zaključila pa se bo oktobra 2023 s škofovskim zborom v Rimu.

Pripravljalni dokument sinode vabi prav vsakogar k poslušanju, dialogu in skupnemu razločevanju. Posebej je izpostavljena pomembnost vključitve izključenih in odrinjenih. Odločitev za takšno “skupno potovanje” je preroško znamenje človeški družini, da se poenoti pri iskanju skupnega dobrega.

Ker smo v sinodalni proces vključeni vsi člani Božjega občestva, je potek sinode razdeljen na tri korake. V prvem koraku, ki bo trajal od oktobra 2021 do aprila 2022, bomo člani različnih krščanskih skupnosti povabljeni, da aktivno sodelujemo v procesu. Osnovno vprašanje, ki naj bi usmerjalo delo skupin, je: “Sinodalna Cerkev je pri oznanjevanju evangelija skupaj na poti. Kako se to potovanje dogaja danes v vaši Cerkvi? H katerim korakom vas vabi Sveti Duh, da bi rasli na tem skupnem potovanju?”

V naslednjih korakih bodo krajevni škofi zbrali in uredili sadove dela skupnosti in občestev ter jih obravnavali po posameznih celinah in nato na zaključnem škofovskem zboru.

Glavni namen te sinode ni dobiti nek dokument, ki bo zaključil delo, ampak sam proces predvsem poslušanja in dialoga z drugimi in drugačnimi, ki bo povečal našo občutljivost za stiske drugih in pripravljenost, da priskočimo na pomoč. Zaradi tega izgovor, da našega mnenja tako nihče ne bo poslušal in se zato nima smisla truditi, ni utemeljen.

Pripravljalni dokument se vsebinsko zelo navezuje na okrožnico “Vsi smo bratje” in je konkreten odgovor na vprašanje, ki se je pojavilo nekaterim bralcem okrožnice: “Kaj sploh lahko naredim?” Zdaj je od nas odvisno, ali se bomo odzvali povabilu ali ga bomo raje preslišali.

Brane Petek

FOTO: Ljuba brank/Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja