Molitveni plesi

Marsikomu se zdi čudno, da bi molil s plesom. Ampak – zakaj ne? Molimo lahko na zelo različne načine: v tišini, z besedami, kleče, stoje, s petjem in ploskanjem ter tudi – s plesom. Slednje nam je najbolj tuje, saj v naši kulturi izražanje preko telesa ni najbolj razvito. Velikokrat nismo v stiku sami s sabo. Okolico vrednotimo z možgani, pozabljamo pa na telesne čute (tip, okus, voh, sluh, vid). Življenje »izven teles« vodi do zategnjenih mišic, bolečin in nesproščenosti. Tudi z Bogom se soočamo velikokrat le na razumski ravni.

Gibanje in petje sta načina, ki nas z razumskega nivoja lahko popeljeta v telesno doživljanje. Ko se prepustimo glasbi, se sprostimo. Mislim in skrbem, ki se nam podijo po glavi, damo prosto pot in se ne ukvarjamo z njimi.

Preprosti plesni koraki imajo simbolni pomen. Znano je, da lega telesa vpliva na naše počutje. Če sem npr. žalostna, ne smem biti zgrbančena in gledati v tla, ker se s tem moja  žalost le še stopnjuje. Dvignjene roke pomenijo slavljenje Boga, lahko pa tudi prošnjo. S poskoki izražamo veselje, s koraki nazaj pa oddaljevanje od Boga oz. našo slabotnost.

Nekateri molitveni plesi so tako preprosti, da se jim lahko popolnoma prepustimo in plešemo-molimo miže (t.i. meditativni plesi). Obstajajo tudi zelo zahtevni plesi, z mnogoterimi koraki in dolgo zgodbo (npr. številni judovski plesi izražajo zgodbo iz Stare zaveze). Različnim plesom lahko sami dodamo molitveni in simbolni pomen.

Molitveni plesi se večinoma plešejo v krogu. Plesalci, ki plešejo po krožnici, tvorijo nekakšno skupnost, hkrati pa je vsak posameznik usmerjen proti centru – Bogu, ki ga večinoma simbolizira sveča.

Molitveni plesi so primerni za vsakogar, ki ima rad glasbo in ples.

Irena Žnidar

 

In še nekaj misli udeležencev molitvenih plesov v Mengšu:

  • Meditativni ples je molitev, je dihanje s telesom, telo pa je tempelj Svetega Duha. Ples me umiri in sprosti.
  • Dobiš pozitivno energijo, umiriš sebe, pridobiš notranji mir.
  • Bog nas je ustvaril z dušo in telesom, zakaj ga ne bi slavili tudi s telesom?
  • Ples – občutek združenosti z Njim in z bližnjimi, v harmoniji z glasbo – kot v nebesih.
  • Molitveni ples je molitev telesa, duše in duha. Bivamo v Bogu. Ko je življenje težko, se spominjamo sobivanja z Gospodom.
  • Umirjeni, drugačni, poglobljeni plesi.
  • Gibanje ob glasbi. Ples in molitev. Biti skupaj z Gospodom in drugimi. Hvala.
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja