Adventna duhovna obnova 2021

O dobrih stvareh je dobro pisati takoj. Da ne zbledijo.

Adventna duhovna obnova je letos potekala prek spletne aplikacije. Udeležilo se je je kakih dvajset članov skupnosti. Duhovno obnovo običajno pripravljajo po tri skupine skupaj, letos pa jo je v dogovoru z vodstvom in skupinami pripravila skupina za sinodo, v kateri so pater David, Brane, Urška, Igor in Jovan. Ob Božji besedi o srečanju apostola Petra in rimskega stotnika Kornelija smo premišljevali o sinodi in sinodalnosti.

Po predstavitvi, ki so jo pripravili voditelji in ob gradivu na spletnih straneh Skupnosti smo v molitveni uri prosili Gospoda za misli in navdihe, ki bi nam pomagali odgovoriti na to novo pobudo Cerkve in svetega očeta osebno.

Najprej v treh skupinah, nato pa po poročilih poročevalcev še vsi skupaj smo se pogovarjali o svojih uvidih, nagovorjenostih, predlogih. Nekaj koščkov tega mozaika, ki ga bodo voditelji še uredili, dopolnjevali pa ga bodo najprej na srečanju koordinatorjev in nato v sklopu nekaj srečanj tudi v posameznih skupinah, ki si bodo to želele, vam tu zapišem za vašo seznanitev. Rad bi vam prenesel tudi navdušenje in veselje udeležencev srečanja, da lahko skupaj iščemo pot, nove poti za Slovensko Cerkev, priložnosti za naš doprinos skupnim iskanjem v luči karizme ignacijanske skupnosti:

Spregovoriti o Bogu, predstaviti dobro podobo Boga

Izročiti se Božjemu usmiljenju.

Sinoda je skupna pot in je tudi že cilj, skupnost, predpodoba nebes.

Ne vemo, kam nas bo vodil Duh.

Poslušanje obrobnih nasproti kulturi individualizma.

Iskati pogum in upanje.

Poslušati drugega v ponižnosti.

Koncili, prejšnje sinode, vsako iskanje v Cerkvi ima svoj pomen. Da se ni nič spremenilo, da gre vse samo na slabše, nam govori skušnjava.

Naša skupnost bi lahko drugim z močjo spregovorila o razločevanju in odločanju.

Pomoč duhovnikom. Nove zadolžitve laikov. Prenašanje praks tistih župnij, ki jim gre dobro. Kako pri tem pomagati duhovnikom.

Pomen poslušanja in komunikacije. Pot je že cilj, ki nas spreminja, hkrati pa odpira nove ideje in povezave.

Zgodovina Cerkve, v kateri smo.

Naučiti se in uporabljati pri sveti maši, pri verouku, na srečanjih neformalno spontano molitev, pogovor z Gospodom, Gospoda približati kot Osebo, našega Najbližjega.

Posredovati naš glas preko škofije in kot svetovna skupnost.

Uporabljati spletno stran Skupnosti, kjer lahko dobimo gradivo, odprta pa bo tudi za odmeve, sklepe, poročila, komentarje.

Svet presenetiti. Papežev pogum.

Odlomek o stotniku Korneliju nam prikazuje, kako Sveti Duh govori na obeh straneh, vodi k dobremu, pripravlja srečanje. Moč skupnosti.

Sveti Ignacij je v svojem življenjepisu opisal prav tiste dogodke, ki so ga spreobračali. Podobno apostol Peter in Apostolska dela.

Dodati evharistiji dimenzijo druženja; molitve pred mašo, prisrčnost med njo, pogovori po njej.

Včasih zelo pomaga že postavljanje vprašanj.

Možnosti oznanjevanja na delovnih mestih, povsod.

Množina ali vsebina. Smo res osebno pripravljeni kaj storiti?

Sinoda je skupna hoja, hoditi z nekom, pomeni tudi prilagoditi smer in hitrost.

Nihče med nami ni prav zadovoljen s stanjem v Cerkvi. Stvari, ki nas motijo.

Prisluhniti, iti ven, srečevanje z duhovniki, tovariši na poti, jasno spregovoriti, praznovati skupaj, biti soodgovoren, dialoška drža, ekumenizem, sodelovanje pri vodenju družbe, razločevati in odločati, vzgoja …

 

To je samo nekaj utrinkov z našega štiriurnega druženja v prisrčnem prijateljstvu, ki nas je spodbudilo in obogatilo. Doživeli smo, pa res od blizu, da sinoda ni in ne bo samo zahteva in napor, ampak tudi spoznavanje, odkrivanje, podarjanje.

V bratstvu in sestrinstvu.

Ne bo samo naloga, ampak tudi veselje.

 

Milan

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja