Vabilo na romanje k Mariji

Kot vsako leto v juniju bomo tudi letos poromali k Mariji ter se kot skupnost in kot posamezniki znova priporočili in posvetili njenemu brezmadežnemu srcu. Letos bomo to storili 16. junija v Velesovem.

Zberemo se pred župnijsko cerkvijo v Cerkljah, ki so od Ljubljane oddaljene približno 30 km oziroma pol ure vožnje z avtomobilom (avtocesto zapustimo na izvozu proti Vodicam in Kamniku). Če kdo potrebuje prevoz iz Ljubljane, naj sporoči in se bomo dogovorili. Iz Cerkelj bomo ob 9.30 krenili na približno 3,5 km dolgo pot proti Velesovemu, ki nas bo vodila čez Dvor in mimo gradu Strmol. Med potjo bo pripravljen program z molitvijo, prepevanjem, dovolj časa bo tudi za počitek, zato vabljene tudi družine z otroki. V Velesovo bomo prišli nekoliko pred pričetkom sv. maše, ki jo bo ob 11.30 v tamkajšnji župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja daroval p. David Bresciani. Kdor se nam ne bi mogel pridružiti že na poti, je povabljen k sv. maši. Po maši bo na vrtu skupno druženje ob hrani in pijači iz popotne torbe. V primeru slabega vremena nam bodo na razpolago notranji prostori samostana. Povratek v Cerklje bo predvidoma med 14.30 in 15.00, šli bomo peš po isti poti. Romanje bo v vsakem vremenu, vseeno pa vabljeni k molitvi za prijetno hladen sončen dan. Ampak tudi če bo dež, načrtov ne bomo spreminjali; le če bodo hudi nalivi oz. nevihte, pešpot odpade in se dobimo kar v Velesovem.

Še besedica o romarski cerkvi v Velesovem
Sedanjo baročno cerkev Marijinega oznanjenja, ki je postala znana Božja pot, so začeli graditi leta 1732, posvečena pa je bila 1771. leta. Od samostanskih objektov je ohranjen vzhodni del, kjer so danes stanovanja, prostori za duhovne vaje in razna srečanja ter župnišče. Cerkev hrani pomembne oltarne slike in romanski Marijin kip ter predstavlja enega najlepših baročnih spomenikov na Slovenskem

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja