World Christian Life Community

___Post - najučinkovitejša dieta na svetu
Friday, 03 April 2015 09:16

Ugotovitev iz naslova ni zrasla na mojem zeljniku. Rešitev oziroma trditev ponudi kar Google, če vtipkaš besedo post. Pa naj še kdo reče, da ti računalnik ne da odgovorov na vsa vprašanja. Bistvo pa pogosto zgreši!

Kristjani smo na pepelnično sredo začeli obdobje 40-dnevnega posta. Naredili smo dobre sklepe, kako se bomo postili, čemu se bomo odrekli, za kaj si bomo še posebej prizadevali …Velikokrat ti sklepi ostanejo le na ravni diete. Tradicija nam veleva, da je lepo in prav, če se čemu odpovemo. In na tem seznamu se običajno pojavi prav hrana. Si rečemo: »Super, dve muhi na en mah.« Izpolnil bom, kar mi veleva tradicija pa še bolj »fit« bom na koncu. Moje telo bo razstrupljeno, koža lepše barve, počutila se bom bolj zdravo. In takšen post potrjuje naslov 'po Googlu'.

Nas pa sveta Cerkev vabi, da gremo korak naprej, globlje. Kaj nam pravzaprav post hoče sporočiti? Ko se odrečem nečemu, kar mi veliko pomeni, se na nek način odrečem tudi sebi. Umiram sebi in svojemu egoizmu. To odmiranje nas vodi v tesnejši odnos z Očetom, od katerega smo vse prejeli. Saj se lahko postimo samo zato, da se bo naš ego razpočil od vitke linije, namesto da bi se zavedali, da smo si podarjeni in da Bog skrbi za vse naše potrebe in nas vabi k sodelovanju. Postimo se lahko iz čiste zagledanosti vase in narcizma. Dokler se vrtimo le okrog sebe in svojega jaza, so moje želje, pričakovanja in hrepenenja le tuzemska. Šele odsotnost 100% ugodja in udobja me pripelje do zavedanja, da mi je vse podarjeno in da je On celo daroval svoje življenje za moje odrešenje. Kako normalno se mi to zdi! In to zato, da bi »mi imeli življenje in ga imeli v izobilju«. Pa tu ni mišljeno spet izobilje obložene mize, ampak izobilje ljubezni, lepih odnosov, sočutja, potrpežljivosti, ljubeznivosti, krotkosti … Lakota nas spominja, da smo Božji in da je naša moč Bog, ne pa hrana. Zato nas post tudi očisti, zbere, razsvetli od znotraj, nam da veselja in jasnosti.

Pater jezuit Viljem Lovše je o postu zapisal: »Smisel postnega časa je, da bi vsak izmed nas spet bolj z veseljem sodeloval pri tem kar dela Kristus - se pravi, da bi bil tako vesel Boga kot nas je On, da bi tako računal nanj kot računa On. Skratka, da bi živeli iz Božje ljubezni - iz Kristusovega Duha, ki je v nas, ne pa samo od hrane, ki nam jo je tudi Bog podaril, a to takoj pozabimo in si lastimo vse, tudi samega sebe, kot kos pohištva ali avto. Kako hitro pozabimo na Boga, ki nam je vse podaril, in živimo, kakor da imamo življenje od hrane. Smrt nam jasno pokaže, da je takšno razmišljanje prevara in laž. Življenje imamo od Boga in smrt in vstajenje nam pokažeta, da ni odvisno od hrane. Hrana je dar, preko katerega se učimo ljubezni in delitve z brati in seveda tudi sami preživimo, dokler je potrebno, da se spremenimo v ljubezen - smrt in vstajenje.«

Cilj posta ne sme biti zgolj telesni post, ampak sta tukaj še bolj potrebna moč molitve in odprtost za bližnje. Kaj mi pomaga 40 dni brez čokolade, če sem potem doma zaradi tega še bolj razdražljiva in osorna do mojih bližnjih? Odpoved hrani in raznim razvadam naj nas spomni, da smo Božji in da lahko črpamo iz božje ljubezni, ki je v nas, ne pa le iz prepolnega krožnika, Slovenskih novic, TV, SMS-ov, svojih uspehov ali neuspehov itd. Samo v tem duhu zazrtosti v Boga bo naš post nam in našim bližnjim prinesel veselje velikonočnega kristjana.

 

Andreja


Ob izidu marčevskih Plamenih postni čas še traja, tako da je prispevek aktualen tudi v tem smislu. Seveda pa velja tudi za povelikonočni čas, ko bomo lahko kakšno postno vajo ohranili tudi za naprej:).

 

Uredništvo

Last Updated on Friday, 03 April 2015 09:33