World Christian Life Community

___ Molitev in izsek iz križevega pota za preganjanje
Friday, 05 December 2014 00:00

IZSEK IZ KRIŽEVEGA POTA ZA PREGANJANE KRISTJANE V IRAKU, SIRIJI …

 

Namen

·         Molitev za vse ljudi, ki so preganjani zaradi vere, narodnosti, kulture ali političnega prepričanja. Še posebej bomo molili za preganjane kristjane v Iraku in Siriji.

·         Molili bomo za to, da bi znali presojati znamenja časov in za pogum, da bomo učinkovito opozarjali na krivice, si prizadevali za pravično družbeno ureditev ter za pomoč žrtvam totalitarnega nasilja. Nič se ne spremeni samo od sebe. Mi sami moramo postati motor družbenih sprememb.

·         Molili bomo za prostovoljce, dobrotnike, medije …, za to, da med nami prebudimo velikodušnost za pomoč beguncem, ki so se zatekli v Kurdistan, kjer živijo pod šotori pri temperaturah, ki so že padle pod 0˚C . Mnogi med njimi (otroci, starejši) ne bodo preživeli zime, če ne najdejo ustreznejšega zatočišča.

·         Nasilja ne moremo izkoreniniti z nasiljem. Na tem križevem potu bomo molili tudi za spreobrnjenje islamistov in vseh fundamentalistov, ki v imenu Boga izvajajo nasilje in ubijajo. Molimo za to, da bi jim bili njihovi grehi odpuščeni in bi oni sami postali zagovorniki medsebojnega spoštovanja, pravičnosti in miru. Le tako bo zlo zares izkoreninjeno.

 

 

Uvod


Jezusa srečujemo tudi v naših trpečih bratih in sestrah, tudi v preganjanih zaradi vere, tudi v preganjanih kristjanih. Jezus ni trpel in umrl le pred 2000 leti. Trpi in umira tudi danes.

V dvajsetem stoletju je zaradi vere v Kristusa umrlo več kristjanov kot prej v 19-ih stoletjih, v 21. stoletju se to nasilje nadaljuje. Po ocenah statističnih ustanov vsako leto zaradi vere izgubi življenje nad 100.000 kristjanov.

Jezus je umrl za nas iz ljubezni, da bi nas odrešil. Pojdimo z Njim in našimi brati ter sestrami, ki so izpostavljeni krvoločnemu preganjanju, na Kalvarijo. Zato, da se Jezus rodi v nas.

1. postaja: JEZUSA OBSODIJO NA SMRT

Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.

Nekateri pravijo da gre v ozadju za geostrateške, politične ter ekonomske interese. Drugi so prepričani, da gre za spopad med religijami in civilizacijami. Gre le za vprašanje fanatikov, ki hočejo vzpostaviti islamsko državo, Kalifat? Gre za naslajanje in uživanje v mučenju ter ubijanju? Je islamski fundamentalizem zakuhala Amerika, ki je podpirala islamiste v Libiji in Siriji? Kdo ima prav?
Jezus je bil umorjen na zelo krut način, s križanjem. Umrl je zaradi grehov človeštva. Tudi zaradi mojih grehov. Umrl je, da bi nas odrešil.

Zadostuje za dosego miru nekakšno mešetarjenje, podpihovanje sovraštva med različnimi strujami islama in oboroževanje nasprotujočih se strani? Zadostuje bombardiranje položajev, da bi uničili barbare sodobnega človeštva? Zakaj je toliko ljudi na svetu preganjanih zaradi svoje vere? Zakaj je na svetu toliko dvoličnosti? Na deklarativni ravni so voditelji človeštva proti nasilju, pod mizo pa trgujejo z orožjem in zasledujejo svoje interese po bogastvu in moči. Zakaj predsedniki držav, predsedniki vlad, mednarodne organizacije in mediji, pogosto molčijo ali pa se odzovejo le z resolucijami?

Usmili se nas, Gospod. Usmili se nas.

2. postaja: JEZUS VZAME KRIŽ NA SVOJE RAME

Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.

Mesto Bartalah. 1. september 2014. Umorjen zaradi zvestobe veri. Salem Matti Kourki, star 43 let. Ker se ni hotel spreobrniti v Islam, so ga džihadisti umorili. Pred tem so ga mučili. Mrtvega so pustili na cesti.

Še preden se je začela vojna, po padcu diktatorja Saddama Husseina, je bilo v Mosulu zaradi vere ubitih nad tisoč kristjanov.

Jezus je sprejel križ na svoje rame. Tudi preganjani kristjani, rajši, kot da bi se odpovedali svoji veri, izberejo preganjanje, begunstvo in smrt.

Usmili se nas, Gospod. Usmili se nas.

3. postaja: JEZUS PRVIČ PADE POD KRIŽEM

Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.

V noči z 9. na 10. junij 2014 je vojska IS, muslimanske države, le v nekaj urah, brez vsakega odpora iraške vojske, zavzela Mosul.

»Moja škofija ne obstaja več«, so besede nadškofa Emila Shimouna Nona. V noči z 9. na 10. junij 2014 je moral zapustiti Mosul, drugo največje mesto v Iraku. Zbežati so morale, če so hotele ostati žive, tudi matere z majhnimi otroci. Bežijo tudi muslimanske družine, ki se ne strinjajo z islamisti.

V Mosulu so bili kristjani prisotni od prvih stoletij krščanstva. Nasilje je bilo preveliko. Z bolečino v srcu so morali zapustiti svoje domove in zbežati v iraški Kurdistan. Okoli sto tisoč kristjanov. S seboj so vzeli le dokumente, nekaj obleke in kar lahko nesejo v nahrbtniku.

Usmili se nas, Gospod. Usmili se nas.

................................................................

MOLITEV ZA PREGANJANE

Gospod Jezus, prosimo te za vse ljudi, ki so v tem trenutku preganjani zaradi vere, narodnosti, kulture ali političnega prepričanja. Še posebej te prosimo za naše brate v veri, ki so zaradi vere v Kristusa zasramovani, ustrahovani, preganjani in mučeni.

Gospod, sprejmi njihovo trpljenje, ki so ga deležni zaradi Tebe. Zaupamo, da je tvoja roka močnejša od vsakega človeškega nasilja in hudobije. Tvoj Božji prst nas rešuje iz rok naših sovražnikov. Gospod, podeli preganjanim kristjanom vero, upanje in ljubezen. Na videz so brez moči, kot jagnjeta, ki jih vodijo v zakol, kot ovce med volkovi. Naj v njih deluje Tvoja moč. Naj bodo zmagoviti pričevalci Tvoje ljubezni.

Pomagaj nam, Gospod, da ne bomo molčali, da ne bomo gluhi, slepi in nemi, da bomo opozarjali na krivice, ki jih trpijo preganjani in mučeni zaradi vere, narodnosti ali katerekoli druge pripadnosti.

Daj nam poguma, iznajdljivosti in velikodušnosti, da ne bomo brezbrižni in nedejavni, da bomo reševali njihova življenja, zaščitili njihove družine ter zaustavili nasilje nad njimi.

Naj kristjani ne pozabimo naročila našega Učitelja in Gospoda: »Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo« (Mt 5, 44).

Zbudi se, Gospod! Zakaj spiš? Ne zavrzi nas za zmeraj! Zakaj skrivaš svoje obličje pred nami? Zakaj pozabljaš na zatirane? Zbudi svojo moč! Zaradi svoje ljubezni nam pomagaj!

Bogdan Vidmar

 

Koper, 7. 11. 2014
Last Updated on Thursday, 01 January 2015 18:15