World Christian Life Community

___ Naša odgovornost, beseda Vodstva
Monday, 01 December 2014 00:00

Dragi prijatelji, naslov tega prispevka bi moral biti »Beseda služabnika«, ker sem se za sodelovanje v vlogi tajnika skupnosti odločil kot za konkretno obliko služenja skupnosti in ne kot neko obliko vodenja. Del te službe je na Romanovo prošnjo tudi pisanje prispevkov za Plamene. Tokrat se bom lotil prve izmed tem, z katerimi občasno »težim« na srečanjih skupnosti, v širšem ali ožjem krogu: duhovnost in aktivizem.

Večkrat občudujem pisanje članov skupnosti v Plamenih, ko iz besedila izžareva bogata duhovna notranjost posameznikov. Podobno je s pogovori na vikendu skupnosti ali duhovnih obnovah. To je gotovo možno zaradi njihove tesne navezanosti na Gospoda, ki jo vsakodnevno obnavljajo z molitvijo in drugimi sredstvi ignacijanske duhovnosti.

Večkrat sem tudi žalosten, ko ob iskanju nosilcev za konkretne aktivnosti v skupnosti težko najdemo osebe, ki so pripravljene občasno ali za daljši čas sprejeti breme zadolžitev. Tako se vsakič pred volilno skupščino ali ob pripravi kakšnega dogodka srečujejo skoraj isti obrazi. Res je, da se potem preko prijateljskih povezav vključi še kdo in se dogodek zgodi, celo tako, da je videti zelo uspešen. Ampak za tem se skriva veliko improvizacije in stresa za posameznike.

Naša skupnost je majhna. Če hočemo, da živi še naprej, moramo vsi prevzeti del odgovornosti za njeno delovanje: zaradi nas samih, zaradi naših otrok, zaradi tistih, ki iščejo tisto, kar mi živimo. Včeraj smo se pogovarjali o tem, kaj lahko opustimo s seznama aktivnosti: ugotovili smo, da smo že zdaj na minimumu tistega, kar omogoča redno delovanje z najbolj nujno vsebino.

 

Moje doživljanje odlomka o Mariji in Marti je tako: pomembno je ohranjati usmerjenost na Gospoda, vendar ne pozabljati na to, da je potrebno reševati vsakodnevne probleme oz. v konkretni situaciji izražati ljubezen do drugega, do skupnosti. Ne gre za vprašanje Marija ali Marta, ampak za to, da uravnavamo tisto dobro in plemenito, kar predstavljata obe.

Goran Š.

Last Updated on Friday, 05 December 2014 14:54