World Christian Life Community

Ekzamen = pot k svetosti PDF  | Print |  E-mail

Na postni  duhovni obnovi SKŽ je bil naš gost p. Luke Rodriguez, vice asistent svetovne SKŽ, ki je delil z nami nekaj spodbud za opravljanje eksamna. Predstavil nam je, da ekzamen lahko preprosto izvajamo skozi pet temeljnih korakov, ki jih označujejo naslednje prošnje Gospodu:

1.       Hvala ti, Gospod.

2.       Razsvetli me, Gospod.

3.       Ljubim te, Gospod.

4.       Odpusti mi, Gospod.

5.       Bodi z mano, Gospod.

Pri ekzamnu ne gre za osredotočanje nase, ampak na središče, ki je v mojem odnosu z Bogom. Ekzamen mi pomaga vstopiti v ta edinstven odnos z Bogom. Posamezni koraki so mi pri večerni molitvi lahko v pomoč.

1.       Hvala ti, Gospod

Zavedam se, da je bil ta dan darilo zame. Največja skrivnost je drža zahvaljevanja. Vedno je veliko stvari, za katere se lahko zahvaljujem. To, kar mi je dano za življenje, je veliko več od tega, kar potrebujem. Zavedajmo se tega. Seveda sem lahko osredotočen na tisto, kar mi manjka, in tudi tega je vedno veliko. Vendar pa je v vsakem dnevu kljub težavam tudi zelo veliko lepega in dobrega. Izbira, ali bom videl na pol poln ali na pol prazen kozarec, je odvisna od mene. Izraz hvaležnosti  za vse je veliko boljši odgovor kot drža godrnjanja.

2.       Razsvetli me, Gospod

Prosim za razsvetljenje, da bi ta dan videl tako, kot ga vidi Bog. Prosim za milost tega Božjega pogleda. Rad bi čim več Božje Luči, da bi prav videl zunanje dogodke, ki so se dogajali, kot tudi notranje dogajanje srca.

3.       Ljubim, te, Gospod

V tej točki je srce ekzamna. Sedaj pregledam dogodke dneva: zavedam se, kaj se je dogajalo, kakšne so bile moje odločitve, kako sem doživljal stvari, kakšna čustva so se rojevala in kam me vse to vodi. Pogledam svoje občutke, izbire in kam me to nagiba. Poiščem pomembne dogodke, se vprašam, kaj mi govorijo; gledam priložnosti in svoje izbire, ugotavljam, kam in kako me je Bog vodil v tem dnevu.  Ob tem ko gledam svojo pot skozi dan, čustva in dogodke, ki so se zgodili, je temeljno vprašanje, kako sem v tem dnevu srečeval Boga? Iščem, kje in kako sem se srečeval z Bogom; kam me je Bog nagibal. To je najdaljši čas v ekzamnu. Povem Gospodu: Ljubim te, Gospod … Vprašam se, kako  in kje se je odnos z Bogom poglabljal in kako lahko okrepim svoj odnos ljubezni do Boga. Ostanem  z dogodki, kjer se me je Bog posebej dotaknil, kjer sem čutil Njegovo bližino.

4.       Odpusti mi, Gospod

Skozi dan je bilo tudi veliko trenutkov, ko nisem bil z Bogom. Spontano se rodi obžalovanje: »Oprosti, odpusti mi, Gospod.« Spoznavam, kje vse se nisem odločil za Ljubezen, kje sem spregledal  Božjo pobudo. Ne gre za zbujanje občutkov krivde, ampak za odgovor na Božje delovanje. Zamudil sem priložnost … Žal mi je …

5.       Bodi z mano, Gospod

V tej točki pogledam naprej v prihodnost. Prosim Gospoda, da ostane z mano. Gre za zavedanje Božje navzočnosti v mojem  prihodnjem življenju. Prihodnost je nova priložnost za srečanje z Gospodom. V naslednji dan gledam z optimizmom, z odprtostjo za naslednja srečanja z Bogom – za globlje srečevanje z Bogom v prihodnje, v jutrišnjem dnevu. Da bi se srečal z Njim in da bi najdeval Boga v vseh stvareh.

 

Ekzamen je preprosta vaja, ki jo delam REDNO. V rednosti je moč  ekzamna. Gre za zavestno opravljanje  ekzamna in to me preoblikuje. Uči me prepoznavati Boga skozi ure dneva, v večji pozornosti, zavestni prisotnosti. Rednost pri tej vaji mi bo pomagala ozavestiti Božjo prisotnost v mojem življenju – počasi in sčasoma. To me vodi k svetništvu, pravi sv. Ignacij. Rednost/vztrajnost me usposablja za zavedanje Božje navzočnosti v življenju, v dogodkih vsakdanjega življenja.

V tretji, središčni točki  ekzamna, imam dva možna pristopa:  lahko pogledam skozi dan ob nizanju posameznih dogodkov dneva ali pa opravim  ekzamen z vidika osebne poklicanosti: Ali živim svojo osebno poklicanost vsak dan? Kako jo živim?

Odkriti je treba, v čem oz. kaj je smisel mojega življenja. V nekem trenutku moram to poklicanost spoznati in jo ozavestiti. Lahko gre za kaj posebnega, a je izraženo bolj splošno (npr. poklicanost, da postaneš oči in roke Kristusa…). V  ekzamnu gledam svojo osebno poklicanost in se vprašam: ali sem skozi dan živel to poklicanost? Tako postane  ekzamen zelo oseben. Tudi osebna poklicanost se bo postopoma sama razodela: Kdo sem? Kaj hoče Bog od mene? Kam me Bog kliče? Ali sem živel svoje poslanstvo v tem dnevu ali ne?  Bistvena pozornost ob koncu dneva je usmerjena v vprašanje, v kaj me je Bog poklical in kako to živim; ali sem živel to svoje poslanstvo ali ne? Svojo poklicanost moram uresničevati v vsakdanjem življenju. Ekzamen me vabi, da svojo osebno poklicanost odkrijem in da jo vsak dan bolj živim.

 

Eksamen (lahko) opravljam tudi zjutraj. Jutranji čas molitve je poseben čas. Pomembno je, da  ne izgubim lepote jutranje molitve, v kateri Gospodu izročim celoten dan, ki je pred mano. Podarim mu vse, kar bo zaznamovalo moj dan: svoje misli, čustva, delo, telo, službo, ljudi, ki jih bom srečal … To lahko izrečem v molitvi: »Gospod, darujem ti ...«. Kontemplacijo za dosego ljubezni iz Duhovnih vaj sv.  Ignacija (DV 230237) lahko naredim zjutraj in tako posvetim celoten dan.  Lahko samo zmolim Ignacijevo molitev »Vzemi, Gospod in sprejmi« (DV 234). Naredim preprosto gesto, molitev, nič ni potrebno komplicirati. Prosim za vsesplošni blagoslov zase, za vse moje, za cel svet, za vse potrebe, za celotno stvarstvo; lahko tudi poimenujem posebne osebe, ki jih izročam Gospodu. Gre za molitev darovanja in molitev za blagoslov, ki sta zelo uporabni kot jutranja molitev.

Vprašanje je bilo tudi, kako naj delamo  ekzamen sredi dneva? P. Luke nam je povedal, da je seveda tudi to dragoceno, hkrati pa spodbudil, da bo za začetek dovolj, če resno  ekzamen opravim zvečer in/ali zjutraj. Če si naložim preveč naenkrat, bom lahko neuspešen. Postopoma, korak za korakom me  ekzamen spreminja in pomaga na vsakdanji poti za Gospodom.

 

Mene osebno je nagovorila preprostost, sproščenost in velika ljubezen, s katero nam je o  ekzamnu pripovedoval p. Luke. Včasih  ekzamen doživljamo kot težo, obveznost, nekaj neprijetnega … Ob tej spodbudi pa se je v meni prebujalo več veselja do  ekzamna. Tako preprosta in tako dragocena je ta molitev. P. Luke zagotavlja s sv. Ignacijem, da je to pot k svetosti. Si upam na to pot zares? V zvestobi in rednosti?

 

Prispevek je nastal po predavanju p. Luka Rodrigesa in po prevodu Tomaža Š

Jana.