Pet nasvetov, da bi v polnosti doživeli bogoslužje preko interneta

Zdi se, da je Facebook že nekaj dni en velik bogoslužni prostor. Po vsem svetu se na njem odvijajo vse možne bogoslužne slovesnosti in molitve. Včasih nerodni, pogosto resnično prijetni.

Novinar me je vprašal, če mislim, da v velikem tednu letos ne bo bogoslužij. Odgovoril sem, da bodo. Vendar večina vernikov pri njih ne bo fizično prisotna. Internet bo omogočil sodelovanje na drugačen in za številne nov in nelagoden način.

Družbeni mediji, ki jih pogosto preklinjamo, se izkazujejo za blagoslov. Digitalno že dolgo ni več virtualno. Digitalno je resnično. Zdaj odkrivamo, da to velja tudi za izkušnjo vere.

Kar nekaj ljudi se počuti nelagodno zaradi tega nenadnega razvoja. Tu imate pet nasvetov, kako v polnosti sodelovati pri bogoslužju prek interneta.

  1. Zavestno izberite slovesnost, pri kateri boste sodelovali. Ne pustite, da je to odvisno od naključja. Tako se lahko notranje pripravite.
  2. Bodite pozorni na okolje. Če vam pomaga, si prižgite svečo, blizu naprave postavite križ, Sveto pismo ali ikono. Če uporabljate misal ali drug molitvenik, to storite tudi zdaj. Izogibajte se kavi ali torti. Tega tudi v cerkvi ne počnete.
  3. Uporabite slušalke. Dobra kakovost zvoka spodbuja koncentracijo. Večji kot je zaslon, bolje boste lahko spremljali praznovanje. Zaprite druge programe v svoji napravi, zlasti e-pošto, WhatsApp in podobne aplikacije, ki vas bodo hitro odvrnili od pozornosti.
  4. Dogovorite se z domačimi. To spodbuja mir. Mogoče boste skupaj spremljali slovesnost.
  5. Izgovorite molitve naglas, kot v cerkvi. To ni noro.

Nasvete je pripravil nizozemski jezuit Nikolaas Sintobin sj in jih objavil na svojem blogu In alle dinge

Vir fotografije: splet

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja